Produkty

Jędrzejowska Spółka Mleczarska produkuje wysokiej jakości wyroby mleczarskie. Nasze wyroby charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi wynikającymi z dobrej jakości surowca i właściwie prowadzonym procesom technologicznym, które nawiązują do dawnych metod produkcji gdzie wiele czynności wykonywane jest ręcznie, a procesy technologiczne przebiegają znacznie wolniej.
Nasze produkty nie zawierają żadnych substancji konserwujących, które mogłyby wydłużać okres przydatności do spożycia.

Na trwałość naszych wyrobów ma wpływ dobra jakość surowca, przestrzeganie prowadzonego Systemu HACCP, stosowanie procedur Dobrej Praktyki Produkcyjnej i procedur Dobrej Praktyki Higienicznej. Aby utrzymać jakość i powtarzalność produktów przedsiębiorstwo systematycznie prowadzi badania kontrolne w akredytowanym laboratorium w Krakowie w ramach nadzoru własnego śledząc kryteria higieny produkcji i kryteria higieny procesu.

Wszystko to spotkało się to z uznaniem naszych klientów, czego zwieńczeniem są otrzymane nagrody, m.in: certyfikat szlaku kulinarnego „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”, „Jakość Tradycja”, „Godło Jakości”, „Laur Tradycji” …
Jędrzejowska Spółka Mleczarska należy do szlaku kulinarnego: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”.

W naszej ofercie znajduje się:

  • mleko pasteryzowane 2,0% i 3,2%,
  •  śmietana 18%,
  • śmietanka kremowa 30%,
  • kefir 1,5%,
  • maślanka naturalna,
  • masło ekstra jędrzejowskie,
  • jędrzejowski twarożek śmietankowy,
  • twaróg jędrzejowski półtłusty,
  • twaróg maślankowy chudy.

Mleko pasteryzowane 2,0% oraz 3,2%

Oferowane przez nas mleko ma barwę białą z odcieniem jasnokremowym.
Jest to produkt naturalny – nie konserwowany chemicznie.
Mleko pakowane jest w folie polietylenową z nadrukiem o pojemności 0,9 l lub białe worki polietylenowe o pojemności 5 l, 10 l, 20 l.

Wartości odżywcze mleka 2,0% (3,2%) w 100 ml:
– białko: 3,4 g (3,3 g),
– węglowodany: 4,9 g (4,8 g),
– tłuszcz: 2,0 g (3,2 g),
– sól: 0,11 g (0,11 g),
Wartość energetyczna: 51 kcal (61 kcal).

Zalety spożywania mleka
Mleko jest jednym z cenniejszych źródeł wartościowego białka oraz wapnia, którego organizm domaga się przez całe życie. Obecność laktozy w mleku powoduje lepszą przyswajalność takich pierwiastków jak fosfor, wapń czy magnez. Dodatkowo można w nim znaleźć cynk, kobalt, fluor, brom oraz miedź. Ponadto pełnotłuste mleko jest cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak D i E.

Karta katalogowa mleka pasteryzowanego.
Karta katalogowa mleka pasteryzowanego (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Śmietana 18%

Śmietana 18% produkowana przez Jędrzejowską Spółkę Mleczarską ma jednolitą barwę kremową.
Jest to produkt naturalny – nie konserwowany chemicznie.
Śmietana pakowana jest w kubki PCV z wieczkiem aluminiowym o masie 200 ml, 380 ml i wiadra 5 l.

Wartości odżywcze śmietany 18% w 100 ml:
– białko: 2,7 g,
– węglowodany: 4,9 g,
– tłuszcz: 18 g,
– sól: 0,09 g,
Wartość energetyczna: 195 kcal.

Śmietana ma korzyści, które warto podkreślić.
Dostarcza wysokiej jakości białko zwierzęce.
Może być cennym składnikiem diety osób niedożywionych.
Dostarcza organizmowi dużą dozę wapnia oraz fosforu – minerałów niezbędnych do budowy kości i zębów.
Jest cennym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy A, wspierając funkcje wzrokowe, zdrową skórę.
Dostarcza witaminy B2, która odgrywa znaczącą rolę w zapewnianiu organizmowi stałego dopływu energii z pożywienia.

Karta katalogowa śmietany 18%.
Karta katalogowa śmietany 18% (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Śmietanka kremowa 30%

Śmietanka kremowa 30% jest produktem naturalnym – nie konserwowany chemicznie. Ma jednolitą, charakterystyczną barwę kremową.
Śmietanka pakowana jest w folie polietylenową z nadrukiem o pojemności 250 ml i 500 ml lub wiadra 5 l.

Wartości odżywcze śmietany 30% w 100 ml:
– białko: 2,2 g,
– węglowodany: 3,1 g,
– tłuszcz: 30 g,
– sól: 0,08 g,
Wartość energetyczna: 291 kcal.

Cechy śmietanki kremowej.
Słodka śmietanka nie zawiera dodanego cukru, a jej lekko słodki smak pochodzi z cukru mlecznego, naturalnie występującego w mleku.
Wysoki poziom tłuszczów nasyconych w śmietanie nie jest zły. Naukowcy coraz częściej podkreślają zgubny wpływ cukru na poziom cholesterolu i zdrowie serca, wyróżniając przy okazji tłusty nabiał.

Karta katalogowa śmietanki 30%.
Karta katalogowa śmietanki 30% (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Kefir 1,5%

Kefir jest napojem wyprodukowanym z mleka pasteryzowanego z dodatkiem czystych kultur mleczarskich.
Jest to produkt naturalny, niekonserwowany chemicznie.
Kefir pakowany jest w kubki PCV z wieczkiem aluminiowym o masie 380 g.

Wartości odżywcze kefiru 1,5% w 100 g:
– białko: 3,6 g,
– węglowodany: 2,8 g,
– tłuszcz: 1,5 g,
– sól: 0,1 g,
Wartość energetyczna: 42 kcal.

Ciekawe informacje na temat kefiru.
Osoby z nietolerancją laktozy mogą z powodzeniem spożywać kefir.
Ze względu na bogatą, pożądaną florę bakteryjną, kefir zalecany jest w czasie kuracji antybiotykowej.

Karta katalogowa kefiru 1,5 %.
Karta katalogowa kefiru 1,5 % (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Maślanka naturalna

Maślanka to napój mleczny, uzyskany podczas procesu technologicznego produkcji masła.
Produkt pakowany jest w folie polietylenową z nadrukiem czyli w woreczki o pojemności 500 ml.
Maślanka jest naturalna, niekonserwowana chemicznie.

Wartości odżywcze maślanki naturalnej w 100 ml:
– białko: 2,4 g,
– węglowodany: 3,7 g,
– tłuszcz: 0,9 g,
– sól: 0,09 g,
Wartość energetyczna: 35 kcal.

Zalety maślanki
Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Poprawia trawienie – dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową.
Maślanka to dobre źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie.

Karta katalogowa maślanki naturalnej.
Karta katalogowa maślanki naturalnej (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Masło ekstra jędrzejowskie

Masło ekstra jędrzejowskie wyprodukowane zostało ze śmietanki pasteryzowanej, kremowej.
Jest to produkt naturalny, nie konserwowany chemicznie.
Masło pakowane jest mechanicznie w folie aluminiową z nadrukiem (dodatkowo laminowaną pergaminem) w kostki o gramaturze 200 g oraz ręcznie w pergamin w osełki o gramaturze około 300 g – 400 g lub bloki 5 kg, 10 kg, 15 kg, 20 kg.

Masło jędrzejowskie było wielokrotnie nagradzane za swoje walory smakowe, m.in.:
– „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”,
– „Jakość Tradycja”,
– „Lista Produktów Tradycyjnych”.

Wartości odżywcze masła ekstra jędrzejowskiego w 100 g:
– białko: 0,5 g,
– węglowodany: <0,5 g,
– tłuszcz: 83 g,
– sól: <0,01 g,
Wartość energetyczna: 751 kcal.

Masło – warto wiedzieć.
Bardzo istotnymi pod względem zdrowotnym kwasami tłuszczowymi w maśle są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Są one bardzo szybko spalane. Wykazują onedziałanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. W maśle znajduje się około 8 g krótkołańcuchcowych kwasów tłuszczowych w 100 g. Tłuszcz mleczny ten jest także źródłem CLA (sprzężonych dienów kwasu linolowego o działaniu przeciwnowotoworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym i przeciwmiażdżycowym).
Bardzo ważną frakcją tłuszczu mlecznego są fosfolipidy. Związki te korzystnie oddziałują na układ nerwowy człowieka, zdolność zapamiętywania, koncentracji i ułatwiają szybką regenerację organizmu przy dużym wysiłku fizycznym. Tłuszcz mleczny zawiera od 0,6 do 1,0 % fosfolipidów.

Karta katalogowa masła ekstra jędrzejowskiego.
Karta katalogowa masła ekstra jędrzejowskiego (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Twaróg jędrzejowski półtłusty

Twaróg jędrzejowski półtłusty jest produkowany z mleka pasteryzowanego poprzez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego przez dodanie do mleka czystych kultur mleczarskich.
Produkt naturalny, niekonserwowany chemicznie.
Twaróg jędrzejowski półtłusty pakowany jest w pergamin z nadrukiem o masie około 0,80 kg i folie zgrzewaną próżniowo o masie od 0,30 kg do 0,80 kg.

Wartości odżywcze twarogu jędrzejowskiego półtłustego 100 g:
– białko: 17 g,
– węglowodany: 1,6 g,
– tłuszcz: 4 g,
– sól: 0,08 g,
Wartość energetyczna: 116 kcal.

Karta katalogowa twarogu jędrzejowskiego półtłustego.
Karta katalogowa twarogu jędrzejowskiego półtłustego (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Jędrzejowski twarożek śmietankowy

Twarożek śmietankowy produkowany jest z mleka pasteryzowanego przez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego z dodania do mleka czystych
kultur mleczarskich i podpuszczki.
Produkt naturalny, nie jest konserwowany chemicznie.
Twarożek śmietankowy pakowany jest w pergamin z nadrukiem o masie od 0,30 kg do 0,80 kg lub w biały pergamin i dodatkowo w folię o masie od 0,30 kg do 0,40 kg.

Jędrzejowski twarożek śmietankowy był wielokrotnie nagradzane za swoje walory smakowe, m.in.:
– „Świętokrzyska Kuźnia Smaków”,
– „Jakość Tradycja”,
– „Lista Produktów Tradycyjnych”.

Wartości odżywcze jędrzejowskiego twarożku śmietankowego w 100 g:
– białko: 11 g,
– węglowodany: 2,9 g,
– tłuszcz: 11 g,
– sól: 0,09 g,
Wartość energetyczna: 158 kcal.

Właściwości twarogu
Twaróg jest jest dobrym źródłem łatwostrawnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Karta katalogowa jędrzejowskiego twarożku śmietankowego.
Karta katalogowa jędrzejowskiego twarożku śmietankowego (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).

Twaróg maślankowy chudy

Twaróg maślankowy chudy jest produkowany z maślanki pasteryzowanej  poprzez odpowiednią obróbkę skrzepu uzyskanego przez dodanie do maślanki czystych kultur mleczarskich.
Produkt naturalny, niekonserwowany chemicznie.
Twaróg maślankowy chudy pakowany jest w pergamin z nadrukiem o masie około 0,80 kg i folie zgrzewany próżniowo o masie od 0,30 kg do 0,80 kg.

Wartości odżywcze twarogu maślankowego chudego w 100 g:
– białko: 17 g,
– węglowodany: 2,0 g,
– tłuszcz: 1,7 g,
– sól: 0,07 g,
Wartość energetyczna: 95 kcal.

Właściwości twarogu
Twaróg chudy zawiera najmniejszą ilość tłuszczów spośród wszystkich białych serów. Z tego powodu jest to ważny składnik diet redukujących masę ciała. Wpływa ponadto na przyswajalność różnego typu minerałów, głównie wapnia.
Wśród witamin w twarogu chudym najważniejsza jest obecność tych z grupy B: B2 i B12. Są one ważne zwłaszcza dla wegetarian, którzy nie pobierają tych witamin z mięsa i grożą im z tego powodu niedobory.
Twaróg chudy stanowi bardzo ważny produkt w diecie, szczególnie dzieci i młodzieży. Zawiera wiele cennych składników odżywczych. Także osoby starsze nie powinny go pomijać. Białko, które w nim występuje, jest pełnowartościowe i trawi się niemal w stu procentach. W Polsce twaróg obecny jest od dawna.

Karta katalogowa twarogu maślankowego chudego.
Karta katalogowa twarogu maślankowego chudego (kliknij na zdjęcie i otwórz w nowej karcie).